My domkáři z Tejnky to dobře známe: každé úterý a sobotu se rozezní Břevnovem psí štěkot. Naše oblíbená místa (například nedaleké fotbalové hřiště) mizí, ale psí cvičiště stále funguje a navíc slaví stoleté jubileum!

V sobotu 15. června 2019 připravili kynologové na cvičišti Skokanská 25, Praha 6 bohatý psí program. Návštěvníci se mohli podívat na jedno z prvních pražských cvičišť psů, objevit utajený kout naší krásné čtvrti a zároveň podpořit kynology v jejich boji za záchranu unikátního cvičiště.

cvicak

 

Před dvěma lety vyhrál projekt rekonstrukce parku Plivátko v soutěži Nápad pro Šestku. Od té doby se navenek nic nedělo, nicméně projekt je těsně před realizací. Stavební povolení se blíží ke schválení a realizace se předpokládá ještě v tomto roce. 

Chcete-li se dozvědět, jak bude park vypadat a seznámit se s iniciátory rekonstrukce, přijďte ve středu 26. června v 17 hodin přímo na místo. Vezměte něco na gril nebo přineste cokoli dobrého na zub. Seznámíte se s finálním projektem, můžete se zeptat na podrobnosti a strávit příjemné odpoledne a večer se sousedy.

Více na facebooku.

plivatko

Přinášíme vám aktuální informace z okolí od kolegů ze spolku Pro Břevnov:

VÝSTAVBA U PETYNKY

Byty místo hotelu se nově plánují u Petynky. Hotel Petynka, který již měl vydané územní povolení je minulostí, a investor zažádal o změnu na Polyfunkční dům Petynka. Dům by měl mít osm nadzemních podlaží a čtyři podzemní, ve kterých má Praha 6 dostat 60 parkovacích míst pro hosty Petynky. Zajímavé je, že při vyhodnocení vlivu na životní prostředí se vycházelo z dat před zprovozněním tunelu Blanka a i tak je doporučeno zajistit větrání bez otevírání oken jižním směrem - do křižovatky Malovanka. Mezi tím došlo k výraznému nárůstu dopravních intenzit a a měření, která probíhala v lokalitě po zprovoznění tunelu Blanka, ukazují výrazné zhoršení stavu ovzduší.

petynka

Původní návrh hotelu Petynka: http://www.znamenictyr.cz/…/verejn…/hotel-na-petynce-praha-6. Žádost o změnu územního rozhodnutí: https://www.praha6.cz/…/oznameni-o-zahajeni-rizeni-polyfunk… Posouzení vlivu stavby na životní prostředí: https://portal.cenia.cz/…/RUlBX1BI…/PHA3910P_textSdeleni.pdf Stav ovzduší v oblasti: http://www.tunelblanka.info/vliv-provozu-tkb-na-kvalitu-ov…/

 

 

 

OPERAČNÍ STŘEDISKO MALOVANKA

Ohrada na staveništi u Malovanky v sousedství hotelu Pyramida hned tak nezmizí. Jestli se vám zdálo, že ruch na stavbě operačního střediska Malovanka utichl, tak jste si všimli správně. Zmatky kolem stavby dosáhly takových rozměrů, že stávající zakázka musí být zrušena a následně bude vypsána nová soutěž. Ukazuje se, že projekt byl tak špatně připraven, že vůbec nebylo jasné, co by v objektu vlastně mělo být. Potvrzuje to obavy, že hlavním cílem bylo co nejdříve zahájit více než miliardovou zakázku bez ohledu na reálné potřeby. 

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/centralni-mozek-prazske-dopravy-jeste-roky-stat-nebude-praha/r~1947b996459c11e9ab10ac1f6b220ee8/ Více na facebookovém profilu spolku Pro Břevnov: https://www.facebook.com/probrevnov/

V neděli 17. 3. 2019 od 17:00 - 19:30 probíhá v tělocvičně T. J. Sokol Praha - Břevnov zážitkový seminář jógy pro začátečníky. Přijďte si vyzkoušet jedno z nejstarších cvičení pro získání zdraví a duševní rovnováhy!

Screenshot 2019 03 01 12.42.26

V pátek 29. března máte možnost zbavit se nepotřebných věcí po odrostlých dětech a ještě udělat dobrý skutek. A v sobotu a v neděli lacino pořídíte nové kousky.bazar vojtěška

O pokusu zachránit jednu břevnovskou tradici

Na začátku ledna 2019 jsme na Facebooku zveřejnili informaci o zamýšleném prodeji obrazu z cukrárny na Bělohorské 134 (nyní Emilly Cafe). Zpráva vyvolala velkou vlnu reakcí a vzpomínek; netušili jsme, že cukrárna a obraz jsou pro tolik Břevnováků srdeční záležitostí. Díky ohlasům na sociálních sítích bylo možné zrekapitulovat nejen historii cukrárny i obrazu, ale také skoro celý bývalý sortiment.

dort

 

 

 

 

 

Číst dál: Malincí cukráři a jejich velký dort

Na Běhorské mezi drinopolskými schodišti se v prosinici objevil nový podnik, který jako by z oka vypadl tomu, o kterém mnozí Břevnováci marně snili. Čítárna Black Book je otevřena pro každého, ač to tak zvenku a vlastně ani zevnitř nevypadá. Útulný obývák s několika lenoškami, starými stolky a židlemi a jednou mourovatou kočkou nabízí domácí atmosféru, dá se tu posedět u piva, vína kávy nebo něčeho malého na zub, ale pořádají se tu i koncerty a autorská čtení. Vládne tu vstřícnost a pohoda a hrají pravěké vinyly. Neváhejte, budete se cítit jako doma. 

black book 1black book 2black book 3black book 4

 

 

 

 

 

.

 

Na konci listopadu zmizel z mapy Břevnova tzv. břevnovský mrakodrap. Zde najdete shrnutí všeho, co předcházelo bourání jedné z ikonických břevnovských staveb.

bourani mrakodrapu

Doba adventní začne v Břevnově tradičně: rozsvícením vánočního stromu v parku nad kulturním centrem Kaštan. V sobotu 1. 12. od 17 hodin.

Ve čtvrtek 6. prosince můžete přijít na předvánoční pivovarské posezení v Klášterní sýpce v Břevnovském klášteře. K ochutnání budou speciály z nedalekého Břevnovského pivovaru. Rezervace předem nutná!

V neděli 9. prosince můžete nakoupit drobné originální dárky na vánočních trzích v Kaštanu. 

 

vanocni strom 2018posezeni v klasterni sypceVanocni trhy18 kastan

Dlouho plánovaná rekonstrukce Bělohorské třídy se zase o trochu přiblížila. Na základě výběrového řízení byl vybrán generální projektant na zpracování projektové dokumentace. Samotná rekonstrukce by měla začít v roce 2021. Aktuální informaci přinesl Pražský deník. Přečtěte si podrobnosti.   

Další informace o chystané rekonstrukci našeho hlavního bulváru najdete zde.

Dne 3. listopadu se pro letošní rok uzavřely brány Hájku, který se opět otevře 1. května roku 2019.

Spolek  Poutní cesta Hájek nás informoval o dalších novinkách: U kaple č. 1 na Dlabačově začaly stavební úpravy a z tohoto důvodu byla odstraněna informační cedule. Bohužel byly poničeny keříky, o které se tak pečlivě starali zaměstananci břevnovské knihovny. Po opravě zdi uvede stavební firma vše do pořádku. Kaple č. 6 na Malém Břevnově se konečně opravuje. Kaple č 12. před Hostivicí stále čeká na svou záchranu. Tato "překážka v silničním provozu" již dostala povolení k odstranění a po rozebrání bude uložena v klášteře v Hájku. Kaple má být později umístěna do klidové zóny u nově vybudované stezky za Peterkovým mlýnem.

Vše, co víme o poutní cestě nadete zde. Děkujeme spolku Poutní cesta Hájek za neutuchající péči o poutní cestu, která prochází také územím Tejnky. 

kaple 18

V Břevnově začínají přibývat další oblasti zón placeného stání. Takzvané modré zóny se rozšíří severně od Patočkovy v oblasti mezi Břevnovským klášterem a Octárnou a jižně od Bělohorské až k Tomanově ulici. Rozšíření schválila v březnu Praha 6 a v srpnu Praha. Práce na vyznačení zón již probíhají, přesný čas, odkdy bude změna platit, není znám - značení čárami platí až po instalaci a odkrytí svislých dopravních značek. 

Na mapu současných a chystaných zón se podívejte zde.  Zde najdete další informace z MČ Praha 6.další informace z MČ Praha 6.

Milí sousedé, právě se k vám dostává předvolební anketa ke komunálním volbám 2018, kterou společně připravilo několik břevnovských spolků. Osloveny byly všechny volební subjekty kandidující do zastupitelstva MČ Praha 6 s prosbou, zda by se krátce vyjádřily k jedenácti vybraným místním tématům, kterými se v případě zvolení budou během následujícího volebního období zabývat. Hlavní motivací tohoto kroku břevnovských spolků byla možnost poskytnutí určitého vodítka místním voličům, podle kterého by se mohli ve volbách také rozhodovat.

Výsledky ankety si přečtěte zde.

Pokud pořád nevíte, koho volit, zkuste volební kalkulačku.

Galerie Kuzebauch v Říčanově ulici připravila výstavu obrazů Dany Zámečníkové 4x Bouře. Výstava potrvá až do 19. listopadu, vstup je volný.

Na tradiční břevnovské posvícení můžete zavítat o víkendu 5. - 7. října. 

Možná je moudré neodkládat stáří až na stáří? Přijďte se inspirovat a pohrát si s myšlenkou na stáří do kina Dlabačov v pondělí 8. října. Divadelní představení Jiný vesmír nastudovala se šesti seniory Magda Stojowská z břevnovského spolku Nesedím, sousedím.

Dlabačov není jen kino a divadlo. V sobotu 13. října pořádají ve foyer už několikátý Břevnovský jarmark.  Své výrobky nabídne řada módních tvůrců a designérů, výtvarníků a šperkařů, od kterých se budete moci zásobit originálními kousky na podzim. Nákup můžete spojit s posezením v přilehlé kavárně nebo návštěvou dětského představení.

posviceni

ZAMECNIKOVA pozvanka mail CZ

Břevnovskou skupinou The Undertakers prošli tři ze čtyř zakládajících členů The Plastic People Of The Universe, pánové Michal Jernek, Pavel Zeman a Mejla Hlavsa.

Číst dál: Legendární The Undertakers stále koncertují

Bratři Františkáni a spolek Poutní cesta Hájek zvou poutníky na pěší pouť do Hájku u Prahy. Na svátek Narození P. Marie v sobotu 8. 9. 2018 od 11:00 se koná hlavní františkánská mše v Hájku u Prahy. Připojte se k poutníkům, kteří se vydají uctít Matku Boží do nejstarší zachované lorety v Čechách. Více v plakátu nebo na webu www.poutnicestahajek.cz.

Jaký je aktuální stav kauzy fotbalového hřiště Dragoun Břevnov? Odbor výstavby vedený ing. Petrem Malotínem vydal souhlasné stanovisko s umístěním wellness ubytovacího areálu (pět čtyřpodlažních objektů + jeden jednopodlažní + hřiště na malou kopanou) na území bývalého fotbalového hřiště FC Dragoun Břevnov pod Televizní věží. Proti tomuto záměru se přitom postavila kompletní Rada MČ P6, námitky podalo i Sdružení Tejnka, ale všechny připomínky byly smeteny ze stolu jako neopodstatněné. Toto rozhodnutí vzbudilo velkou bouři nevole mimo jiné mezi novými obyvateli nedávno dokončené Residence La Crone, kteří nedostali relevantní informaci o možné budoucí podobě svého bezprostředního sousedství, navíc se vinou protahované kolaudace nemohli včas přihlásit do územního řízení.

Číst dál: Hotel místo hřiště: Tejnka se odvolala proti územnímu rozhodnutí

V neděli 24. června od 15 hodin se v parku vedle Břevnovského kláštera koná sousedský piknik UBRUSnice. Piknik pořádá spolek Nesedím, sousedím.
Vezměte s sebou: rodiny a přátele, jídlo, pití, deky, hry, hudební nástroje, psy…
Upozorňujeme, že park se nachází v tzv. „bezalkoholové zóně“.
V případě nepřízně počasí se potkáme v komunitním centru Nesedím, sousedím.

ubrusnice

vernisáž kuzebauchGalerie Kuzebauch (sídlí v Říčanově 19) si Vás dovoluje pozvat na vernisáž výstavy Anny Polanské TEKTONIKA, která se uskuteční ve čtvrtek 31. 05. 2018 v 18 hodin. Výstava potrvá do 22. července 2018. 

 

 

 

Novou výstavu připravili také v PopMuseu, které sídlí v Kaštanu. Výstava zrekapituluje tvůrčí dráhu jednoho z našich nejvýznamnějších kytaristů a skladatelů Luboše Andršta, jehož tvorba překračuje žánry.  Výstava nabídne mnoho obrazových a textových dokumentů z fondů muzea i ze soukromých archivů. Mezi unikáty bude určitě patřit jedna z oblíbených kytar, na níž Andršt např. nahrával s Michalem Prokopem album Snad nám naše děti... Jak už bývá v Popmuseu pravidlem, k výstavě vzniká i doprovodný střihový dokument. Výstava je připravena k Andrštovým sedmdesátinám, které připadají na 26. července. Otevřena bude v úterý 5. června a potrvá do soboty 6. října.

L. Andršt 70 pozvánka na vernisáž

Pokus o stručné shrnutí několikaměsíční práce nad budoucí podobou Areálu volného času Ladronka.

Možná si vzpomenete, jak negativní ohlas vyvolala před nějakým časem anketa, ve které se Městská část Prahy 6 poněkud neohrabaně pokusila prosadit rozšíření rychlobruslařských drah na Ladronce i podél Tomanovy ulice. Proti proměně parku v in-line arénu se ozvalo tolik lidí (petici získala 1100 podpisů), že radnice od tohoto záměru ustoupila.

Následovalo vytvoření pracovní skupiny za účasti více stran včetně břevnovských spolků a nové zjišťování skutečných potřeb návštěvníků Areálu volného času Ladronka. Dotazníky byly distribuovány v tištěné formě přímo do domácností, k dispozici byly rovněž v on-line podobě, zájemci mohli využít i „průtoková setkání“ přímo v terénu. Průvodcem a moderátorem celého procesu se stal spolek Bieno, který se zabývá udržitelným rozvojem měst za účasti veřejnosti.

Nyní, po několika měsících společné práce, vám můžeme představit základní obrysy vznikajícího PLÁNU PRO LADRONKU.

Číst dál: Stará i nová, ale pořád dobrá a ještě lepší Ladronka

Sdružení Tejnka

         Napište nám

@