V sobotu 25. 7. od 17 hodin se v hospodě na hřišti koná koncert (částečně břevnovské) kapely Prag Zeuhl Zekt.

V případě pěkného počasí bude po koncertě oheň, buřtíky a kytary, v každém případě Vencův guláš. Hospoda na podzim pravděpodobně zavře, tak si přijďte užít jednu z posledních akcí.

Vstupné dobrovolné. 

Podívejte se, co vás čeká: http://bandzone.cz/mama a jak se tam dostanete.

Prag Zeuhl Zekt

 

Spolek Poutní cesta Hájek vyhlásil veřejnou sbírku na obnovení zřícené kaple č. 18 mezi Hostivicí a Hájkem. Chcete-li pomoci nebo vás zajímají podrobnosti, přečtěte si letáček. Vše o poutní cestě najdete zde

Spřátelený dejvický spolek Živé město pořádá v červnu hned dvě zajímavé akce:

V pátek 19. června od 17.30 se uskuteční KOMENTOVANÁ PROCHÁZKA ŠÁRKOU. Tentokrát bude průvodcem mladý nadšenec, který zná Šárku jako své boty a provede návštěvníky místy, která možná mnozí dosud nepoznali. Můžete se těšit například na pravěké osídlení, naleziště zkamenělin či kryt.

V neděli 28. 6. od 14 DO 19 hodin se koná na zahradě KC Klubovna (ul. Generála Píky bez čp.) již desátý ZAHRADNÍ BLEŠÍ TRH. Občerstvení zajištěno.

Podrobnosti na http://www.zive-mesto.cz/akce/

piknik 2015Nejen v Tejnce se pořádají sousedské akce. Iniciativa Nesedím - sousedím, pořádá v sobotu 13. června od 15 hodin piknik nejen pro Břevnováky na louce vedle Břevnovského kláštera. Napečte dobroty na společný stůl, sbalte děti a domácí mazlíčky, hudební nástroje i sportovní potřeby a přijďte poznat sousedy z druhého kopce. 

Na fotky z loňského pikniku se podívejte ve fotogalerii.

 

V květnu 2015 vybrali pražští radní vítěze tendru na výstavbu multifunkčního operačního střediska Malovanka.

Proti železobetonové stavbě se v minulosti opakovaně postavili místní obyvatelé. Doufali, že v místě zůstane zelená plocha. V roce 2012 zastupitelstvo Hlavního města Praha schválilo navrhovanou změnu územního plánu Z2500 24 hlasy TOP09 a 11 hlasy ODS. Tehdejší náměstek Hudeček (TOP 09) hodnotil stavbu jako větší byt, kolega Nosek (ODS) prohlásil, že jde o stavbu pro pár zaměstnanců. Náklady na realizaci by se měly pohybovat nad hranicí miliardy korun.

Vizualizace je z roku 2012.

pyramida

Ve čtvrtek 7. května od 19 hodin můžete navštívit koncert skvělé mezinárodní kapely Mamapapabanda. Kdo jste navštivili některou z akcí Tejnky, víte že na Ágnes Kutas a Tomáše Žižku stojí za to vyrazit. MajkL Atmosphere je známý bar na Bělohorské 15. Více o akci zde nebo na webu kapely.

Jarní termíny přistavení velkoobjemových kontejnerů v okolí:

NEDĚLE 26.4.2015 od 12.00 hod. do 18.00 hod: U Ladronky x Kopeckého ( parčík)

SOBOTA 25.4.2015 od 12.00 hod. do 18.00 hod: Hošťálkova x Štefkova

SOBOTA 9.5.2015 od 12.00 hod. do 18.00 hod: 8. listopadu x U Kaštanu

Úplný výpis a podrobnosti naleznete zde.

"Praha neznámá" zve na komentovanou vycházku po luxusní prvorepublikové vilové čtvrti Ořechovka aneb „Z chudinské kolonie do Prahy 6″

sobota 18.4. – 14:00 (obsazeno)
neděle 19.4. – 14:00 (obsazeno)
sobota 25.4. – 14:00 (volná místa)

Dozvíte se, jak vznikala nejstarší prvorepubliková vilová čtvrť, poznáte uměleckou kolonii vystavěnou v holandském stylu z režných cihel, ocitnete se na jedné z nejprestižnějších adres meziválečné i dnešní Prahy, uvidíte ulice angličtější než v Anglii, zjistíte, že už za první republiky existovalo „podnikatelské baroko“.

Vstupné: Dospělí 150 Kč, studenti a důchodci 100 Kč, děti do 12 let zdarma. Délka vycházky: 2 hodiny

Více informací a objednávky zde.

Věřme, že nový nájemce nabídne nejen výhodné finanční plnění pro radnici, ale také zajímavé využití prostor, do kterých dosud Břevnováci příliš často nezavítali.

Více v článku i.DNES ze 13. března.

Kavárna Únik v Kaštanu

Od poloviny února je v suterénu Kaštanu otevřena nová kavárna ÚNIK. Těšit se můžete na vína od Kosíka, pálenky od Žufánka a kávu na úrovni. Obsluha milá, stěny voní čerstvou výmalbou. Nekuřáctvi je zde určitě výhodou. Přesvědčte se sami. Otvírací doba je po-pá 13 - 22, v sobotu 16 - 22.

unik

unik 2

unik 3

 

 

 

 

 

 

Café 8 v Říčanově ulici

Od března letošního roku otevřela také pobočka populárního letenského Bistra 8. Nabízí kávu Doubleshot, vlastní limonády, pivo z Kácova a hlavně domácí menu ve stylu bistra - sladké i slané koláče, polévky a další dobroty. Otevřeno je po - pa 11.00 - 22.00, so 14.00 - 22.00 a ne 14.00 - 20.00

Na adrese Říčanova 19 sídlí zároveň galerie Kuzebauch, takže host může zároveň zdarma navštívit aktuální výstavu.

cafe osm

Od 24. února jsou v galerii Kuzebauch  k vidění nové artefakty Franty Skály. Výstava ZŘI KE KOŘENI představuje soubor diorám, které vznikly přímo pro galerii. Již názvy děl a přehled použitých materiálů hovoří za mnohé: Trosečník: textil naplněný řasou Poseidonia, ostny exotických rostlin, zrezlý emailový nátěr, šupina ryby, granule. Na molu: polystyren se zbytky železa, mrkev, petržel, klepeto kraba, dvě houby, kov, plast. Pomelo Buddha: pomelo.

Výstava potrvá do 30. dubna, galerie Kuzebauch sídlí na adrese Říčanova 19, Břevnov. Otevřeno je shodně s otevírací dobou sousedící kavárny Café 8, tedy po - pa 11.00 - 22.00, so 14.00 - 22.00 a ne 14.00 - 20.00. 

Více o výstavě zdeFotografie z vernisáže.

franta skala kuzebauch

 

Komise územního rozvoje Prahy 6 projednávala na svém lednovém zasedání také změny, týkající se Břevnova. Projednávání změn územního plánu se týkalo lokalit: sportoviště od televizní věže ke Stadionu Přátelství, park Královka (více o kauze zde) a pozemků u Břevnovského hřbitovaÚzemní záměry se týkaly areálu Regesport na Ladronce a  ubytovacího zařízení na BělohorskéPodrobnosti v příloze, plné znění zápisu na webu MČ Prahy 6.

Únorové zasedání Komise územního rozvoje přineslo tři zamítavá stanoviska, týkající se Břevnova: schválen nebyl záměr nové výstavby Za Strahovem/Maratonská (více zde), novostavba bytového domu Rezidence Radimova ani Bytový dům v Radimově (pozemek včetně rotundy - špitální kaple). Výtah ze zápisu naleznete zde, plné znění pak na webu MČ Prahy 6

V neděli 15. února od 16 hodin se v břevnovské kavárně Do Větru (Za Zahradou 5, u kolejí Větrník) koná VALENTÝNSKÝ WORKSHOP, během kterého si můžete vyrobit papírové loutky. V 18 hodin následuje pouštění lampionů přání. 

Webové stránky kavárny Do Větru.

valentýn do větru

Také letos se otvírá na faře Církve československé husitské jednodenní restaurace.

V neděli 15. února od 12 do 15 hodin budete moci ochutnat veganské menu.

Adresa: Na Petynce 47a, Břevnov. Akce se koná v rámci celosvětového projektu Restaurant Day. Všechny pražské jednodenní restaurace najdete zde.

 

restaurant day 15 2 2015

Zajímá vás alternativní ekonomika? O možnostech vašeho zapojení do místního výměného obchodního systému se dozvíte v úterý 17. února od 18 hodin na faře Církve československé husitské, Na Petynce 47A, Břevnov.

PRALETS FARA

Tradiční masopustní maškarní bál, který pořádá Spolek břevnovských živnostníků, se koná v sobotu 21.února 2015 od 19:00 - 02:00 v hotelu Pyramida

Letos je téma masek "RETRO". Je připravena i bohatá tombola (např.zapůjčení automobilů na víkend s plnou nádrží, sud piva Herold, poukazy do restaurací a prodejen, kosmetické a uzenářské balíčky atd.). Nejoriginálnější masky budou hodnoceny ve dvou kategoriích a dostanou hodnotné ceny.

Vstupenky jsou ke koupi v prodejně Krejčovství Ála, Bělohorská 90, Praha 6 - Břevnov nebo e-vstupenky zde: http://www.spolekbrevnovskychzivnostniku.cz/index.php?sid=176

21.2. masopust

 

 

 

 .

Od letošního dubna začnou platit nové jízdní řády. Změny, které se nejvíce dotknou právě Prahy 6, se nelíbily řadě občanů. Radnice naší čtvrti obdržela více než 2.800 připomínek. Konkrétně se občanům nelíbily hlavně změny trasy tramvajových linek číslo 18, 20 a 22. Zásadní výhrady měli i k osmi autobusovým linkám. Proto se radnice obrátila na Magistrát hl. m. Prahy s žádostí o přehodnocení některých změn. Díky této aktivitě se podařilo zachovat linky 18 a 1 v původním rozsahu. Na definitivní podobu změn HMD od 7. dubna se podívejte zde nebo zde.

Co změny přinesou Břevnovákům? 

191 Linka je prodloužena po trase současné linky 179 o úsek Sídliště Petřiny – Ciolkovského – Letiště. Navíc je zřízena zastávka OC Šestka. Posílení provozu v úseku Stadion Strahov – Sídliště Petřiny zkrácením intervalu na polovinu. V úseku Ciolkovského/OC Šestka – Letiště jede pouze část spojů.

22 V úseku Malostranská – Národní divadlo měla tramvaj jezdit rychlejší trasou přes Staroměstskou, Tato změna nebude zatím realizována.

25 Beze změny (Vypich – Lehovec).

Naši sousedé, bydlící v ulici Tomanova a okolí se 11. 11. 2014 obrátili na nové vedení radnice Prahy 6 s žádostí o posouzení nepříjemných dopadů kulturních a sportovních akcí na Ladronce.  Nejvýraznějším negativním projevem těchto akcí je nadměrná hlučnost, občanům žijícím v sousedství těchto ploch znepříjemňují život i problémy s parkováním či vandalismus.

S dopisem se můžete seznámit zde. Další informace najdete na www.antiladronka.cz.

Nové vedení radnice přislíbilo brzké projednání. O výsledcích budeme informovat. 

Výsledky voleb v okrsku Tejnka (č. 57): TOP 24%, Zelení 18%, ANO 14%, ODS 13%, Starostové 7%, Piráti 7%, ČSSD 6%. A nakonec to nejlepší: KSČM: 1,3%. 

Výsledky voleb v celé Praze 6:

Číst dál: Jak volila Tejnka?

V průběhu října bylo do ulice Šlikova umístěno 11 dřevěných kontejnerů na mobilní zeleň. Následně byly do kontejnerů vysazeny stromy, malokorunné okrasné třešně. 

Jak je patrno z fotografie, kontejnery vzhled ulice příliš nevylepšily. Zástupkyně starosty Prahy 6 Petra Kolínská chystá v lednu setkání s občany. Hovořit by se mělo i o Šlikově ulici, která naléhavě potřebuje rekonstrukci chodníků, úpravu okolí kontejnerů pro tříděný odpad a skutečnou zeleň.

kontejnery ve Šlikovce

Sdružení Tejnka

         Napište nám

@