Sdružení Tejnka založila v roce 2000 skupina sousedů z pražského Břevnova. Jeho posláním je udržet jedinečný ráz této "vesnice ve městě" a přispívat k jejímu zvelebení.

Do Pražského povstání, které začalo 5. května 1945, se významně zapojila i naše čtvrť. V Břevnově a Střešovicích vyrostlo celkem 43 barikád, na Bělohorské barikády blokovaly výpadovou cestu na Karlovy Vary a do Bavorska. Před hostincem U Bílého lva byla barikáda zpevněna nákladním vozem a tramvají. Tuto barikádu se snažilo ještě před polednem zasáhnout německé letadlo, bomba však spadla do činžovního domu ve Šlikově ulici číslo. V domě byl obchod, kde čekali lidé, šestnáct jich zaplatilo životem. Povstání si celkem vyžádalo několik tisíc obětí. Zahynuli v něm vojáci, civilní bojovníci i náhodní občané.

V Břevnově jsou desítky pamětních desek, které tyto oběti připomínají. Většina desek je ve špatném stavu. Zeptali jsme se proto na radnici, zda plánují jejich obnovu. Vedoucí Odboru územního rozvoje nám odpověděla: "…Vzhledem k počtu všech pamětních desek na území Prahy 6 (více než 250) a vzhledem k omezeným finančním prostředkům rozpočtu v této oblasti, je údržba pamětních desek prováděna po etapách. V letošním roce je v současné době prováděna obnova sedmi pamětních desek obětem pražského povstání v ulici Na Malovance, dalších desek v ulicích Mládeže a Nad Kajetánkou…" Snad tedy brzy dojde i na památníčky obětí ze Šlikovy ulice.

Evidenci všech těchto objektů a v mapě najdete na Geoportálu Prahy 6 (v modrém obdélníku vlevo zadejte „výběr vrstev“ a vyberte „veřejný prostor/pamětní desky“), web, věnující se památníkům a pamětním deskám z 2. světové války najdete zde.

barikáda na Bělohorské 27 Bělohorská Královka barikáda

Další informace z Tejnky a okolí

Informace o činnosti sdružení a místních akcích najdete v kronice. O místech, která byste neměli minout, si přečtěte v oddělení pro výletníky, historii Břevnova najdete v sekci Z minulých časů. O chystaných stavebních a jiných projektech v Břevnově píšeme v sekci Břevnovské kauzy. Na fotografie z minulosti i současnosti se podívejte ve fotogalerii, najdete nás také na Instagramu. Fotky z toulek Břevnovem najdete také na stránkách Potulného Břevnovana. Starší články a informace najdete zde. Chcete-li mít aktuální zprávy, přidejte se k nám na Facebooku. Víte-li o zajímavé břevnovské události, kterou byste chtěli prostřednictvím našeho webu propagovat, napište nám na tejnka@tejnka.cz

Zásady zpracování osobních údajů ve Sdružení Tejnka

Sdružení Tejnka

         Napište nám

@