Až do roku 2019 zdobil stěnu cukrárny na Bělohorské 134 (nyní IPPA Café) obraz, který byl pro mnoho Břevnováků vzpomínkou na dětství. Skutečnost, že obraz z cukrárny s příchodem nových nájemců zmizel, vyvolala velkou vlnu reakcí a vzpomínek; cukrárna a obraz byly pro tolik Břevnováků srdeční záležitostí. Nyní se podařilo obraz znovu představit veřejnosti.

Zveme na slavnostní odhalení obrazu, které proběhne ve čtvrtek 22. 2. od 18 hodin v nově otevřené prodejně přírodních produktů a malém kulturním centru Pollesí (Bělohorská 89 nedaleko zastávky Drinopol). Pollesí se pro ten účel promění v improvizovanou kavárnu, jejíž nabídka bude inspirována původní cukrárnou. Přijďte posedět, občerstvit se a poslechnout si, jak to celé bylo. Pokud se vám termín vernisáže nehodí, nevadí. Obraz bude vystaven dlouhodobě. Vidět ho můžete kdykoli v otvírací době prodejny, tedy od pondělí do čtvrtka vždy od 13 do 19 hodin, v pátek do 15 hodin.

Více o historii obrazu.

 ______________________________________________________________________________________

 

V září byla zahájena dlouho avizovaná rekonstrukce Ladronky. Rekonstrukce začala obnovou pěší cesty podél Tomanovy ulice. Měla by zde vzniknout mlatová cesta pro pěší. Jednání o budoucí podobě oblíbeného rekreačního areálu byla dlouhá a bouřlivá: před sedmi lety přišlo vedení radnice s projektem, jehož součástí byl trojrozměrný poutač, měřák rychlosti, nové dráhy pro bruslaře na úkor cest pro pěší nebo mobilní vysílač s vyhlídkovou plošinou. Díky zapojení spolků a veřejnosti dostal projekt novou podobu, která více respektuje charakter volné pláně a bere v potaz nejen bruslaře, ale i další návštěvníky. 

 

Vzpomínáte, jak to celé začalo? Přečtěte si víc.

Ladronka rekonstrukce od Maji 

 ______________________________________________________________________________________

Letošní již 11. ročník sousedské slavnosti oživí 16. září od 14 hodin chátrající prostředí břevnovských usedlostí v údolí potoka Brusnice. Klidné údolí směrem k Břevnovskému klášteru bylo po staletí prostorem k odpočinku, okolní svahy pokrývaly vinice a ovocné sady. Vyvlastnění nemovitostí za komunistického režimu, výstavba ulice Pionýrů (dnešní Patočkovy) v 50. letech a vznik mimoúrovňové křižovatky Malovanka charakter místa zcela proměnily. Letošní slavnost Zažít Břevnov jinak chce vrátit místu alespoň na jedno odpoledne jeho původní charakter a význam - společně dokážeme, že údolí potoka Brusnice může být stále místem k setkávání.Čeká Vás divadelní happening na lávce, sousedská hostina, salón péče, dětský program, závody lodiček, historické procházky, výstavy, workshopy, koncerty a samozřejmě mnoho jídla a pití od Vašich sousedů a sousedek.

2023 zbj 3 menší

Srdečně vás zveme v neděli 17. září od 14 hodin na již tradiční sportovně-společenské odpoledne na hřišti Unionu Břevnov Pod Strahovskou televizní věží. Čekají na vás:
Soutěže pro děti, občerstvení pro děti i dospělé
Pivo z Břevnovského klášterního pivovaru sv. Vojtěcha
Ukázkový zápas žáků i přípravek
Zápas týmu dospělých Unionu Břevnov se starou gardou Břevnova
Soutěž dospělých Břevnovské břevno, fotbalový kvíz
Hod oštěpem s s mistryní světa Vandou Marušovou
Živá hudba, focení hráčů a přátel Unionu, suvenýry

Union plakát

____________________________________________________________________________________ 

V sobotu 20. května proběhne další ročník světového jednodenního festivalu amatérských restaurací. Kdokoli si v tento den může otevřít svou vlastní restauraci nebo kavárnu. K průkopníkům pop-up restaurací v Tejnce, rodině Tolarově ze Šlikovy ulice 41, se letos přidají na adrese Závěrka 18, kde pro vás bude připraven blešák. Další místa v Praze 6 najdete nawebu pořadatele. dvorek rd 001

 ____________________________________________________________________________________

Kynologický klub sídlí v Břevnově od roku 1933. Letos tedy slaví devadesát let působení na adrese Skokanská 25. Jeho historie je ale ještě starší: založen byl už v roce 1919. Prošla jím celá řada členů, jejichž svěřenci dosáhli významných úspěchu v psích přeborech a mistrovstvích, členy byli i známí chovatelé. Dodnes je zachovaná původní klubovna, která slouží jako sklad. 

 

Nyní má klub, do kterého pravidelně dochází asi 50 členů, vážné problémy. Parcela, na které je umístěno cvičiště, jim totiž nepatří. Pozemek, na který měl klub smlouvu o bezplatném užívání, byl vrácen v restitucích původním majitelům. A ti nyní chtějí zpětně nájemné. Tento krok je ale likvidační krok pro spolek, jehož jedinými příjmy jsou členské poplatky, které stačí právě tak na údržbu pozemku a budovy.

 

Majitelů pozemku je celkem jedenáct (!) a patří mezi ně i Hlavní město Praha a České vysoké učení technické. Někteří majitelé sídlí v zahraničí. Komunikace je tedy nelehká. Klub se také potýkal se stížnostmi z nově vzniklého bytového komplexu La Crone, jehož rezidenty obtěžuje psí štěkot, který se dvakrát týdně odpoledne z cvičiště ozývá.

 

Věříme, že se vedení klubu podaří problémy vyřešit a že z mapy Břevnova nezmizí další z koutů, které dělají z naší čtvrti to nejlepší místo k žití.

 

Pokud vás téma zajímá, přečtěte si rozhovor s Jaroslavem Starečkem, předsedou břevnovského kynologického klubu. Článek vyšel v květnovém vydání časopisu Téma.

dvičák 2

 ______________________________________________________________________________________

Zajímáte se o to, co se děje v naší čtvrti? Pak si objednejte e-mailové zasílání Břevnovského newsletteru, který vydává Spolek pro Břevnov. Dozvíte se v něm o nových stavebních záměrech v naší čtvrti nebo projektech městské části, jako je rekonstrukce Bělohorské a polikliniky. V každém vydání newsletteru najdete také recenze nových restaurací, tipy na výlety nebo kulturní tipy na příští měsíc.

 Starší vydání newsletteru si můžete přečíst zde. Pravidelné zasílání objednávejte zde.

 ______________________________________________________________________________________

Je to už sedm let, co tehdejší vedení radnice přišlo s poněkud divokými plány na „vylepšení“ Areálu volného času Ladronka – šlo zejména o vybudování bruslařské dráhy i podél Tomanovy ulice, který by dovršil přeměnu parku v bruslodrom.

 

Břevnovské spolky iniciovaly participační proces, který měl zjistit skutečné potřeby a přání uživatelů areálu a místních lidí. Výsledkem byl Plán pro Ladronku, který stanovil priority a vytyčil několik etap.

VECKŮV

Číst dál: Začne první etapa rekonstrukce Ladronky

V prvním letošním čísle týdeníku Téma si můžete přečíst velký rozhovor s Josefem Horvátem, harmonikářem, kterého dobře znáte z tejnkovských slavností. V článku se dozvíte, podle čeho se pozná dobrý hráč nebo o tom, jak Josef Horváth sháněl po pamětnících staropražské písničky pro svůj soubor Šlapeto. Těšíme se, až nám Pepa na Břevnově zase zahraje! 11.10. sítotisk u Husitů

 ______________________________________________________________________________________

Všichni tančí – všimli jste si toho také? Možná je to důsledek populárních televizních soutěží, možná lidé hledají jiný způsob, jak se hýbat, když je přestane bavit běhání v parku nebo je v tom trocha nostalgie po starých noblesních časech.  Pokud také přemýšlíte, že se naučíte pár figur a stanete se králi plesů, není nic jednoduššího. Kurzy společenských tanců můžete absolvovat přímo v Břevnově, v historickém sále Na Marjánce. Protože už to mám za sebou, ráda bych se s vámi podělila o pár postřehů.

Číst dál: Taneční pro dospělé - proč to (ne)zkusit?

Připojujeme se k iniciativě Spolku Pro Břevnov, ktzerý zjišťuje poptávku po farmářských trzích v naší čtvrti:

Farmářské trhy jsou nedílnou součástí života mnoha pražských čtvrtí. Lákavá je nejen možnost nakoupit lokální produkty přímo od výrobců a pěstitelů, ale také společenský rozměr trhů: potkávají se zde sousedé a přátelé, kteří po nákupu posedí u dobré kávy či snídaně. Břevnováci ale mohou obyvatelům Dejvic, Malé Strany, Karlína či Holešovic pouze závidět. Ptali jsme se člena zastupitelstva Štěpána Bartáka, který je pověřencem pro veřejný prostor, jak situaci změnit. Dle jeho vyjádření je prvotním úkolem zjistit poptávku veřejnosti. Proto se ptáme i vás: měly by být na Břevnově farmářské trhy? A kde by se měly konat? Náměstí nemáme, v úvahu tedy připadají prostory poblíž naší hlavní tepny Bělohorské, například jedna ze dvou tramvajových točen, prostor před Břevnovským klášterem nebo cíp zeleně za Kaštanem. Napište nám, vaše názory předáme zastupitelům, a třeba se jednou sejdeme u stánků s čerstvou zeleninou…

Své názory pište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Článek i další novinky z naší čtvrti najdete v lednovém vydání břevnovského newsletteru.

______________________________________________________________________________________

V posledních měsících probíhá v blízkosti Kaple Panny Marie Altöttinské (mezi Vincentinem a Kajetánkou) archeologický průzkum, který objevil nejen pozůstatky objektů původního malého kláštera řádu Kajetánů, ale základy budov z období novověku. Archeologové v červenci seznámili s nálezy veřejnost, v případě zájmu jsou připraveni odbornou přednášku přímo na místě zopakovat. Máte zájem? Napište nám, rádi setkání zorganizujeme. Víte, co se v těsné blízkosti kaple chystá? Pod rouškou malebného názvu Viniční rezidence Radimova se skrývá brutální obestavění kaple.

Číst dál: Co odhalil archeologický průzkum Břevnovské rotundy

Chladné počasí zahnalo sportovně založené Břevnováky do tělocvičen. Možností, kde si v naší čtvrti můžete protáhnout tělo, je mnoho.  Stačí si vybrat podle vlastních preferencí. Chcete celý kurz nebo jednotlivou lekci? Menší skupinu, hromadné cvičení nebo individuální hodinu? Cvičení jen pro ženy? Komfort nebo lidové ceny? Přinášíme přehled sportovišť, která jsme sami vyzkoušeli.

Číst dál: Kde si v Břevnově protáhnout tělo

Stoletá tradice

V jednu dobu na Břevnově bývalo až deset klubů, nejdelší tradici měly dva: SK/TJ Břevnov a Slavoj Břevnov. Vinou různých okolností po roce 1990 oba zanikly. Z jednoho hřiště se stala stavební parcela, na druhém našli útočiště lidé bez domova. Zdálo se, že s místním fotbalem je konec. 

Union děti malý 3Union děti malý 2

Union děti malý

Číst dál: Zpráva o stavu UNIONU

Možná už to víte: naše sousedka Vanda Marušová, starostka břevnovského Sokola a dobrá duše místní tělovýchovy, získala na mistrovství světa veteránů ve finském Tampere zlatou medaili v hodu oštěpem. Jak vypadá příprava na takovou událost, kolik peněz musela šampionka za svoji účast zaplatit, jak probíhaly oslavy po návratu a na jaké další závody se osmašedesátiletá atletka chystá, si můžete přečíst v rozhovoru, který pro magazín Reportér pořídil další náš soused Marek Šálek.

IMG 20220730 WA0000

 

 ______________________________________________________________________________________

Na travnaté hřiště, které má v pronájmu SK Union Břevnov, se na konci března vrátily venkovní tréninky. Zájem zůstává velký, pravidelných tréninků (úterý a čtvrtek) se účastní přes šest desítek dětí ve věku 6-12 let převážně z blízkého okolí. K dispozici jsou čtyři licencovaní trenéři a několik dobrovolníků, rozjíždějí se rovněž úterní fotbálky dospělých (od 18 hodin) . Dobrých zpráv je ale víc...

Číst dál: JARNÍ NOVINKY Z UNIONU

Máte záhonek nebo jen truhlík za okny? Nyní máte nejvyšší čas je osázet. Víte, kam v Břevnově zajít pro sazenice? Seznamte se s našimi oblíbenými zahradnictvími:

Číst dál: TIPY PRO BŘEVNOVSKÉ ZAHRÁDKÁŘE

Nejspíš jste si všimli, že bar Majkl´Atmosphere (Bělohorská 271), už nemá vývěsní štít. Stížnosti sousedů přivedly do tohoto alternativního podniku kontrolu z MČ Praha 6 a ta jednala. Atmosféra má totiž v předmětu užívání prodej sudových vín. Vývěsní štít šel tedy dolů a na radnici putoval příslib nápravy. 

Číst dál: MAJKL´ATMOSPHERE MÁ NA KAHÁNKU

Do Pražského povstání, které začalo 5. května 1945, se významně zapojila i naše čtvrť. V Břevnově a Střešovicích vyrostlo celkem 43 barikád, na Bělohorské barikády blokovaly výpadovou cestu na Karlovy Vary a do Bavorska. Před hostincem U Bílého lva byla barikáda zpevněna nákladním vozem a tramvají. Tuto barikádu se snažilo ještě před polednem zasáhnout německé letadlo, bomba však spadla do činžovního domu ve Šlikově ulici číslo. V domě byl obchod, kde čekali lidé, šestnáct jich zaplatilo životem. Povstání si celkem vyžádalo několik tisíc obětí. Zahynuli v něm vojáci, civilní bojovníci i náhodní občané.

Číst dál: PAMĚTNÍ DESKY JAKO PŘIPOMÍNKA POVSTÁNÍ V BŘEVNOVĚ

Spartakiádní stadion a jeho zanedbané, z větší části zpustlé a nevyužívané okolí je ostudou Prahy. Už několikátá garnitura politiků slibuje řešení, ale všechna ohlášená data se posouvají a nic se neděje. Za startovní výstřel lze považovat dubnový mezinárodní workshop, kterého se zúčastnilo sedmdesát studentů šesti evropských univerzit. Jeho výsledkem je deset vizí, které by mohly odšpuntovat myšlení politiků, úředníků i odborné veřejnosti. Přečtěte si rozhovor s urbanistkou, která studentský projekt iniciovala a podívejte se na nejzajímavější návrhy.

Číst dál: CO SE STRAHOVEM?

Sdružení Tejnka

         Napište nám

@