Dvě parcely mezi domy Za Strahovem 16 a Za Strahovem 20, na kterých stával barokní domek původní celnice, byly předmětem sporu mezi investorem a obyvateli sousedních domů. Investor chtěl zastavět obě parcely kompletně celé - s výškou budovy přibližně jako je výška domu Šlikova 9.

baroko

 

 

 

 

 

Číst dál: Výstavba místo barokního domku v dolní části ulice Za Strahovem

Praha 6 plánuje velkorysé rozšíření volnočasového areálu Petynka. Jaká bude nová podoba oblíbeného areálu s výhledem na Pražský hrad? Vybíráme ze studie společnosti SNEO, která je vlastníkem areálu a je ve stoprocentním vlastnictví městské části Praha 6: vyhřívaný krytý plavecký bazén 25m, dětský vodní svět, saunový svět a relaxační zóny, umělá surfová vlna, restaurace se samostatným vstupem, venkovní sportovní plochy – dostavba dalšího hřiště pro plážový volejbal a víceúčelového hřiště pro míčové sporty s umělým povrchem, betonový profilovaný bazén pro skateboarding, demontovatelná plocha pro zimní provoz kluziště, dvoupatrové parkoviště pro 150 vozidel.

Číst dál: Dostavba koupaliště Petynka

Leden 2016: Malebný a rázovitý domek na nároží ulic Na Petynce a Radimova, kde bývala restaurace Vinička, co nevidět zmizí a namísto něj vyroste dům nový, bytový, šestipodlažní, se dvěma kubusy na střeše. Podrobnosti si přečtěte na webu spolku Praha 6 ztrácí tvář.

vinicka

Projekt překlenutí křižovatky Malovanka lávkami pro pěší a zazelenění celého betonového komplexu.

zelena malovanka

 

 

 

 

Projekt má vlastní web http://malovanka.eu/

Číst dál: Zelená Malovanka

REZIDENCE TRIANGLE - AREÁL PETYNKA - HOTEL PETYNKA - MEANDR - VINCENTINUM - REZIDENCE RADIMOVA - ZELENÁ MALOVANKA - OPERAČNÍ STŘEDISKO MALOVANKA. 

Materiál zpracovalo Sdružení pro podporu zeleně a ovzduší v Praze 6 (SpPZO)V roce 2010 sepsalo SpPZO  Výzvu Malovanka , kde požadovalo mimo jiné zpracování urbanistické studie okolí křižovatky Malovanka. S postupem času začalo vyplývat na povrch, že stavebních záměrů je víc, než jsme si dovedli představit. Plány dlouho zůstávaly v utajení, až po nátlaku koalice občanských sdružení Prahy 6 došlo k zveřejnění většiny z nich na výstavě Praha 6 mění tvář.

Praha 6 shrnula záměry do souboru "Břevnovský pás usedlostí" - snad ani nepřekvapí ironie toho, že jediná usedlost, která má zůstat, je Kajetánka.

pas usedlosti

 

 

 

 

 

 

Číst dál: Devastace břevnovského pásu usedlostí

Na příkladu komernčního centra na Vypichu můžeme pozorovat, jak původně přiměřená stavba v průběhu let roste do výšky i do zastavěné plochy, to vše se souhlasem radnice Prahy 6.

Číst dál: Dostavby komerčního centra Vypich

Dílčí úspěch občanských aktivit: Projekt multifunkční haly ve východní části veřejného parku Ladronka (v sousedství tenisových kurtů TJ Břevnov), jejíž součástí měla být třípodlažní budova s parkovištěm, restaurací a bowlingem, byl připravován na pozemcích vlastněných hlavním městem Prahou a spravovaných MČ Praha 6.

Záměr vyvolal velké protesty občanů již v roce 2009, pod jejich vlivem Rada městské části Praha 6 na svém zasedání dne 15. února 2012 projekt jednomyslně odmítla. Nebezpečí tím ale rozhodně není zažehnáno: dotyčné pozemky nadále zůstávají v územním plánu vyčleněny jako stavební parcela.

 

Číst dál: Multifunkční hala v parku Ladronka

Břevnovským usedlíkům, žijícím v okolí parku Královka, se podařilo v krátké době získat 1 304 podpisů na petici proti prodeji pozemku, který je součástí parku Královka. Investor zde hodlal vybudovat šestipatrový dům.

Nednalo se o pokračování uliční řady, ale o dům, postavený kolmo a zasahující do parku podél parkové cestičky.kralovka foto kralovka plan

 

 

 

Na pozvání autorů petice navštívila park starostka Marie Kousalíková. Výsledek: komise územního rozvoje MČ Prahy 6 na svém zasedání 7. 10. 2013 odsouhlasila návrh na změnu územního plánu pro funkční využití pozemků ve vlastnictví MČ P6 z území čistě obytného na území ZP – parky, historické zahrady a hřbitovy.   

Výbor pro územní rozvoj hlavního města Prahy odsouhlasil změnu územního plánu na zeleň: viz článek deníku Metro. Změnu poté schválilo zastupitelstvo.

 

Sdružení Tejnka

         Napište nám

@